Полезните свойства на маслиновото масло

9 април 2021
Полезните свойства на маслиновото масло

Освен вкусът му, имаме много причини да обичаме зехтина и да го добавяме - умерено - към нашата диета. Може да е мазнина, но е една от най-добрите мазнини, които можем да консумираме. Ето защо е зехтинът е … Супер!

 

Неговите "добри" мазнини

Полезната му стойност се дължи главно на съдържанието на мононенаситени мастни киселини. Мононенаситените мазнини в диетата са свързани с поддържането на здрава сърдечно-съдова система. Всъщност, според проучвания, когато наситените мазнини в диетата се заменят с полиненаситени и мононенаситени, тогава липидният профил видимо се подобрява.

 

Антиоксиданти

Когато използваме зехтин като основен източник на мазнини, ние успяваме да задоволим значителен процент от ежедневните си нужди от антиоксиданти. Богат на полифеноли, зехтинът предпазва от увреждане на молекулите и клетъчните мембрани. Също така фенолните компоненти на зехтина помагат за здравето на сърцето, действайки срещу оксидативния стрес.

 

Витамин Е

Антиоксидантния ефект на витамин Е в зехтина, в допълнение към сърдечно-съдовите ползи, се свързва и с предотвратяването на преждевременното стареене, тъй като адекватният му прием е свързан със защитата срещу дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

 

Противовъзпалителното му действие

Хроничното възпаление се счита за една от основните причини за десетки заболявания, включително рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Зехтинът намалява възпалението в тялото, благодарение на своите антиоксиданти, до степен, че действието му е сравнимо с противовъзпалителното лекарство ибупрофен.

 

 Приносът на зехтина за загуба на тегло

Зехтинът е типичен пример за утвърденото схващане, че при употребата на мазнини не се напълнява. Десетки проучвания свързват диетата, богата на зехтин, със загуба на тегло, подчертавайки, че консумацията му в разумни количества не причинява затлъстяване, а напротив, помага за намаляване на теглото.

 

Антибактериалното му действие

Доказано е, че комбинацията от хранителни вещества в зехтина блокира действието или убива вредните бактерии. Една от тях е Helicobacter pylori, която причинява язви и рак на стомаха.


Кейк с маслиново масло /зехтин/ и портокал30 август 2021

Всички обичаме пухкавия кекс на баба. С ябълки, какао, орехи, ванилия, стафиди... комбинациите са безброй. Днес ви представяме една точно толкова вкусна рецепта, която ще ухае в цялата ви къща на уют и нотка Гърция.

прочети още
Ползите от замразяване на пресни билки със зехтин !23 юли 2021

Не всички от тях са подходящи - не замразявайте лайка, вместо това изберете розмарин или копър!

прочети още
Агнешки ребра /пайдакя/ с марината от зехтин и розмарин.7 май 2021

Сочни и уникално вкусни агнешки ребра по Традиционна Гръцка рецепта Пайдакя с марината от зехтин и розмарин.

прочети още
Трите основни показателя на висококачествения зехтин!27 април 2021

Знаете ли, че качеството на маслиновото масло се оценява по аромат и вкус, а не по цвета му! Интересен факт, който малцина знаят.

прочети още
Рецепти9 април 2021

“Фета” на фурна с пикантна доматена салца, печен чесън и босилек

прочети още