Трите основни показателя на висококачествения зехтин!

27 април 2021
Трите основни показателя на висококачествения зехтин!

Знаете ли, че качеството на маслиновото масло се оценява по аромат и вкус, а не по цвета му! Интересен факт, който малцина знаят. Следващия път, когато разговарят с някой многознайко и той твърди, че цвета на зехтина не изглежда добре, можете да обясните, че всъщност качеството на зехтина се определяа по три показателя - аромат, горчивина. и пикантност.


Горчивина и пикантност

Това са двата елемента във вкуса на зехтина, които не само НЕ са индикации за лошо качество, но са задължителни елементи на прясното, добре структурирано маслиново масло. Много хора го описват като "парене".

 

Всъщност, според изследователите, горчивината и пикантността във висококачественото маслиново масло свидетелстват за наличието на олеокантал, мощно естествено противовъзпалително вещество, чиито заместители се съдържат в много противовъзпалителни химични препарати.


Ароматът

Третият елемент, който доказва високото качество на доброто маслиново масло е ароматът. Зехтинът трябва да ухае на пресни маслини, билки и зелена трева.

 

 

 


Кейк с маслиново масло /зехтин/ и портокал30 август 2021

Всички обичаме пухкавия кекс на баба. С ябълки, какао, орехи, ванилия, стафиди... комбинациите са безброй. Днес ви представяме една точно толкова вкусна рецепта, която ще ухае в цялата ви къща на уют и нотка Гърция.

прочети още
Ползите от замразяване на пресни билки със зехтин !23 юли 2021

Не всички от тях са подходящи - не замразявайте лайка, вместо това изберете розмарин или копър!

прочети още
Агнешки ребра /пайдакя/ с марината от зехтин и розмарин.7 май 2021

Сочни и уникално вкусни агнешки ребра по Традиционна Гръцка рецепта Пайдакя с марината от зехтин и розмарин.

прочети още
Полезните свойства на маслиновото масло9 април 2021

Зехтинът е супер храна! Ценни хранителни вещества, защита срещу болести и множество други ползи за здравето. Защо зехтинът е ... супер?

прочети още
Рецепти9 април 2021

“Фета” на фурна с пикантна доматена салца, печен чесън и босилек

прочети още